Ben je fan van het zachte lenteweer? Vlooien en teken ook! Deze parasieten worden actiever boven de 10°C en in een vochtige omgeving. De combinatie van regen en warmte in de lente is daarom bevorderlijk voor hun verspreiding.

Om in alle veiligheid van dit mooie seizoen te genieten, moet je preventieve maatregelen nemen voor je honden en katten, vooral als ze veel tijd doorbrengen in hoog gras of beboste gebieden (waar teken en vlooien talrijker zijn). Hoewel deze parasieten in stedelijke gebieden minder voorkomen dan op het platteland, zijn ze altijd aanwezig, vooral in parken en tuinen, en kunnen ze ook door andere dieren worden overgebracht.

Waarom zouden we onze huisdieren van tevoren beschermen?

Door ze preventief te behandelen, voorkom je de overdracht van bepaalde ziekten die door parasieten worden overgebracht. Teken zetten zich bijvoorbeeld vast op de huid van dieren om zich te voeden met hun bloed en kunnen bepaalde ziekten zoals de ziekte van Lyme overbrengen.

Minder ernstig, maar net zo vervelend voor je huisdier, zijn vlooien die jeuk en huidirritatie veroorzaken.

Hoe kan ik ze beschermen?

We raden je aan een dierenarts te raadplegen, die je kan adviseren over geschikte behandelingen, of een apotheek te bezoeken. Er zijn verschillende preventieve systemen verkrijgbaar: pipetten, tabletten, sprays, vlooien- en tekenbanden, etc. De behandeling hangt af van de levensstijl van je huisdier. Halsbanden worden bijvoorbeeld niet aangeraden voor dieren die alleen naar buiten gaan (ze lopen het risico om ergens vast te komen zitten en zich te verwonden). Voor parasieten in het spijsverteringskanaal wordt ontworming aanbevolen.

Naast deze behandelingen raden we je aan om je huis en tuin schoon te houden om infecties te voorkomen. Tapijten, vloerkleden en zachte meubels moeten bijvoorbeeld regelmatig worden gestofzuigd en het gazon moet regelmatig worden gemaaid. Teken kunnen zich ook nestelen in hoopjes gemaaid gras, bladeren of struikgewas.

Controleer tot slot de vacht van je huisdier, zelfs als er geen tekenen van jeuk of roodheid zijn. Als je zwarte vlekken in zijn vacht ziet, kunnen het uitwerpselen van vlooien zijn (die zich ook voeden met het bloed van je huisdier). Een kleine tip: leg je huisdier op een witte doek en kam hem. Vallen er kleine zwarte vlekjes op de doek? Dit kunnen uitwerpselen van vlooien zijn.

Bij teken zijn plekken met een dunne huid, zoals de oren, schouderbladen of het hoofd het meest geviseerd. Een teek kan gemakkelijk verwijderd worden met een tekenverwijderaar (door de tang te draaien alsof je een schroef losdraait). Het gebied moet dan worden gedesinfecteerd