We beschouden onze huisdieren  vaak als volwaardige leden van ons gezin. De beslissing nemen om afscheid te nemen of het verlies van een metgezel onder ogen zien, kan een ware beproeving zijn. Nadège Depessemier, een psychologe gespecialiseerd in rouwverwerking bij huisdieren, helpt ons het belang hiervan te begrijpen.

Veeweyde: Wat houdt rouwverwerking voor dieren precies in?

Nadège Depessemier: Over het algemeen is rouw een proces dat we doormaken na het verlies van een dierbare. Het is een normaal en natuurlijk proces, maar nadien kunnen we in een shocktoestand terechtkomen en een hele reeks emoties doormaken zoals angst, woede, ontkenning, schuldgevoel, verlies van houvast, enz.

Rouwverwerking voor dieren is specifieker. Toen ik het zelf meemaakte, merkte ik dat er een taboe op rustte en dat het geminimaliseerd werd. Ik realiseerde me dat de pijn des te groter was omdat je niet weet tot wie je je moet wenden. Bij dit soort rouw zijn het schuldgevoel en het verlies van houvast groter.

Mijn rol is om de nabestaanden te steunen, zonder te oordelen, zodat ze deze beproeving zo rustig mogelijk kunnen doorstaan.

V. Waarom hebben mensen psychologische hulp nodig? Wanneer kun je hulp zoeken?

N.P. : Ik denk dat er twee belangrijke momenten zijn. Het eerste moment is wanneer je je voorbereidt op het afscheid, vóór de euthanasie, en je niet in staat bent om een keuze te maken vanwege het schuldgevoel en dat je te sterk gehecht bent aan je huisdier.

De tweede situatie doet zich voor wanneer het dier overlijdt. Het doel is om mensen te helpen alle fasen van het rouwproces in hun eigen tempo te doorlopen. Je moet in staat zijn om je emoties los te laten, zodat je ze niet onderdrukt en toekomstige trauma’s creëert. In beide fasen kunnen we spreken over de rouwrituelen: crematie of begrafenis. Zo polsen we bij de persoon welke rituelen ze zelf willen. Hoe eerder ze besproken worden, hoe beter ze voorbereid zullen zijn.

V. V. : Voor wie is deze therapie? Voor welk doelpubliek?

N.P : Het is voor iedereen die lijdt en niet over zijn verdriet heen kan komen, zowel volwassenen als tieners. Voor kinderen is dit vaak het eerste verlies in hun leven en ouders kunnen zich hulpeloos voelen en niet in staat zijn om de juiste woorden te vinden uit angst hen te kwetsen. Het is belangrijk om niet te verbergen wat er gebeurt en alles uit te leggen in woorden die passen bij de leeftijd van het kind. Het is mogelijk om kinderen in het begin samen met hun ouders te zien, maar ik geef de voorkeur aan individuele sessies.

V. : Hoe werkt een sessie? Wat is uw methodologie?

N.P. : Een sessie duurt één uur. Ik luister naar de persoon. Ik ben geïnspireerd door de methodes van Carl Rogers: therapie is gebaseerd op empathie en onvoorwaardelijke aanvaarding van gevoelens. Hierdoor kan de persoon vrijuit spreken en zijn emoties niet onderdrukken. Deze benadering is meer geschikt voor volwassenen en adolescenten. Voor kinderen, die nog niet zo mondig zijn, gebruik ik verhalen, voorlezen, tekeningen enzovoort. Mijn dieren zijn ook aanwezig tijdens de sessies. Het is een goede manier om een vertrouwensband te creëren.

Voor meer informatie of om een afspraak te maken, bezoek zeker de website van Nadège Depessemier ( www.deuilanimal.be  ) of contacteer haar via telefoon 0475/70.31.28.