Zowel honden als katten zijn gevoelig wat betreft hun ogen. Regelmatig stroomt er traanvocht uit hun ooghoeken!

Het is belangrijk om dagelijks hun ogen schoon te maken, om hygiënische redenen en ook om te vermijden dat er rond de ooghoeken verkleuringen ontstaan.


Het proper maken van de ogen bij een hond

Het is vooral bij kleine rassen, zoals Franse bulldogs en Shih Tzu’s bijvoorbeeld, dat de traanbuizen vaak verstopt raken. Daardoor stroomt er traanvocht uit én ontstaan er verkleuringen rond de ooghoeken.

Dit oogt uiteraard niet zo mooi en het is bovendien ook niet hygiënisch. Om dit te voorkomen, raadt men aan om de ogen dagelijks schoon te maken met een kompres, gedrenkt in een ontsmettingsmiddel specifiek voor de ogen. Dit is een uitwendige behandeling en heeft enkel een impact op het hoornvlies, bindvlies en de ooghoeken van het dier.

Welke producten gebruik je best om de ogen van een hond schoon te maken?  Er zijn specifieke lotions voor honden of een fysiologisch serum.
 Je kan heel wat producten vinden in de apotheek of op het internet, tegen interessante prijzen en specifiek voor de hygiëne van de ogen van je hond.

Hoe schoonmaken?
Begin gewoon vanuit de binnenste hoek van het oog naar de buitenste hoek, naar de slapen.

Het advies van de dierenarts om de ogen van een hond schoon te maken.

Wat heb je nodig:

  • een oogreiniger voor diergeneeskundig gebruik
  • kompressen
  • een snack als beloning

Let op: behandel nooit zelf een rood of vuil oog. Raadpleeg je dierenarts wanneer het oog van je huisdier gesloten, etterig of pijnlijk aanvoelt voor je dier.

Wat te doen in geval van een oogontsteking?

Waterige ogen, traanafscheiding dat gaat klonteren, rode gezwollen ogen, jeuk: deze symptomen ter hoogte van de ogen wijzen op een ontsteking. Deze goedaardige infectie komt vaak voor en wordt gekenmerkt dor een ontsteking van het bindvlies. Het is een doorzichtig slijmvlies dat het oogweefsel, de binnenkant en raden van de oogleden bedekt.

Een oogontsteking bij de hond kan optreden door een allergie (stuifmeel, mijten, enz.), een lichaamsvreemde indringer, een insectenbeet, een stekende plant of droge ogen.

Maak bij twijfel een afspraak met jouw dierenarts. Die zal een passende behandeling voor je hond voorschrijven. Wanneer het goed verzorgd wordt, geneest een oogontsteking snel en dit zonder gevolgen. Meestal is het voldoende om de ogen van je hond schoon te maken en hem oogdruppels (ontstekingsremmers) te geven.

In afwachting van het bezoek aan de dierenarts kunnen de eerste zorgen toegediend worden. Je kan de ogen schoon maken met een zoutoplossing en kompressen. Op die manier kan je de vochtafscheiding verwijderen en voorkom je dat er korstjes worden gevormd. Gebruik geen katoen want er kunnen irriterende pluisjes in het oog terecht komen.

De ogen bij katten schoonmaken
Bij sommige katten met een korte snoet, zoals Perzische katten of andere verwante rassen, kan het gebeuren dat de traanbuizen verstopt raken. De afscheiding van de traanklieren stroomt zo naar buiten en laat lelijke bruine groeven achter.

Reinig de ogen van je kat regelmatig als ze tranen. 
Waarom?  Het probleem van verstopte traanbuizen is niet alleen esthetisch: het kan ook de gezondheid van de ogen van je kat schaden.

Wanneer je de ogen niet regelmatig schoonmaakt, dan hoopt het traanvocht zich op en drogen de ogen uit en worden er korstjes gevormd. In deze korstjes kunnen bacteriën zich gemakkelijk vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaat er besmetting van de ogen en van de bovenste luchtwegen.  
Welk product gebruik je best om de ogen van een kat schoon te maken?

Om de ogen van je kat schoon te maken, gebruik je uiteraard enkel producten die specifiek daarvoor bestemd zijn. Geef geen oogdruppels aan je kat zonder voorschrift van een dierenarts. Bij verkeerd gebruik kunnen deze producten zelfs de weerstand van bacteriën in de hand werken.  

Bij oogproblemen moet je kat een specifieke behandeling krijgen.

Hoe schoonmaken?

Verwijder de ophopingen in de ooghoeken van je kat of kitten met een droog kompres.

Dep vervolgens voorzichtig de binnenste ooghoek met een ander kompres. Op dit kompres doe je wat oogreiniger of een zoutoplossing. Wrijf er niet mee, want anders ga je de huid irriteren. Droog vervolgens met een doekje.
Herhaal dit bij het andere oog met nieuwe schone kompressen.

Wat te doen in geval van een oogontsteking?

Katten kunnen ook last hebben van een oogontsteking. Als de afscheiding in het oog erger wordt, ga je best naar de dierenarts. Je kan beginnen met kalmerende oogdruppels toe te dienen. Til de kop op, til dan het bovenste ooglid op en breng een paar druppels in het oog. Doe dit heel voorzichtig om het hoornvlies niet te raken. Verwijder vervolgens het overtollige vocht in de binnenste hoek van het oog  met een kompres.