Het ontwormen van je dieren is heel belangrijk, ongeacht ze wel of niet buiten gaan. Het beschermt ze tegen darmwormen en parasieten.
Wat betekent dat nu : honden en katten ontwormen?
Een ontwormingsmiddel voor katten of honden is een geneesmiddel dat door je dierenarts wordt voorgeschreven om een wormbesmetting te voorkomen of te bestrijden. De dosis, berekend op basis van het gewicht van je huisdier, vernietigt de wormen die in het lichaam aanwezig zijn.
Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen:
- Ontwormingstabletten zijn het meest gebruikelijk: ze zijn klein en gemakkelijk door te slikken voor kleine honden en kittens.
- Ontwormingspipetten: breng de inhoud gewoon op het haar rond de nek. Je huisdier is volledig beschermd tegen verschillende parasieten. Dit is een heel goed alternatief voor huisdieren die er niet van houden aangeraakt te worden.
- Ontwormingspasta of -vloeistof, oraal toe te dienen.
- Injectie-ontworming wordt zelden gebruikt omdat het niet praktisch is.
- De behandeling tegen uitwendige parasieten (anti-vlooien) levert ook een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van darminfecties. Vlooien kunnen lintwormen overbrengen.
Waarom moet ik mijn hond of kat laten ontwormen?
Zelfs als je huisdier niet buiten gaat, is het toch aangeraden om het te ontwormen. Jij of leden van je gezin kunnen parasieten van buiten naar binnen brengen, bijvoorbeeld onderaan je schoenen. Je huisdier kan er dan aan worden blootgesteld. Zo ook bijvoorbeeld in hondenparken of als het besmet voedsel opeet tijdens een wandeling.
Parasieten zijn een echt probleem! Ze brengen ziektes over, waarvan sommige overdraagbaar zijn op mensen. Dit worden zoönosen genoemd. Pas dus op, vooral als je kinderen of andere kwetsbare mensen om je heen hebt.
Vlooien kunnen lintwormen overbrengen.
Hoe weet ik of mijn huisdier besmet is?
Wormen zijn microscopisch klein, dus het is niet gemakkelijk om ze in uitwerpselen terug te vinden… Ze kunnen helemaal onopgemerkt blijven! Als je hond of kat besmet is, kan hij toch enkele symptomen vertonen: verminderde eetlust, gewichtsverlies, vermoeidheid… Wormen kunnen ook spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals diarree of braken, maar ook hart- of ademhalingsproblemen. Deze symptomen zijn erg algemeen en daarom moeilijk direct aan parasieten te koppelen. Daarom is het niet zo dat een hond of kat die “siddert”, d.w.z. met zijn billen over de grond wrijft, synoniem staat voor een besmetting met darmwormen.
Hoe vaak moet je huisdier ontwormd worden?
De frequentie hangt af van de leeftijd en de levensstijl van het dier. Kittens en puppy’s, die kwetsbaarder zijn, moeten vanaf de leeftijd van 15 dagen totdat ze gespeend zijn om de twee weken ontwormd worden. Daarna moet je elke maand ontwormen tot ze zes maanden oud zijn.
Daarna kunnen de doses worden gespreid, maar een ontwormingsmiddel voor honden of katten heeft een beperkte werkingsduur. Als je kat of hond niet buiten gaat, kun je hem vier keer per jaar ontwormen.
Je doet dit best in overleg met de dierenarts.
Goede hygiëne is noodzakelijk
Zorg ten slotte voor een goede hygiëne: raap de uitwerpselen van honden en katten op en gooi ze weg, verschoon en was de kattenbak regelmatig, was je handen na het aanraken van de hond of kat, enz.
Bronnen : Franklin Petfood en SantéVet