De zomer kan een moeilijke tijd zijn voor onze viervoeters. Uitdroging, zonnesteek… Het is essentieel om op hun welzijn te letten tijdens perioden met hoge temperaturen. Wat zijn de grootste risico’s voor onze huisdieren en hoe gaan we ermee om?
De hitte van het asfalt
Zoals je waarschijnlijk al weet, absorbeert asfalt warmte. In de zomer, wanneer de thermometer 26°C aangeeft, kan asfalt een temperatuur bereiken van… 60°C! Dit betekent dat dieren hun pootkussentjes kunnen verbranden. Het is dus het beste om asfalt te vermijden en je wandelroutes aan te passen (gras, bos, schaduwrijke paden, enz.). Aarzel bovendien niet om de warmte van de grond met je hand te controleren. Controleer aan het einde van elke wandeling de voetzooltjes van je metgezel en aarzel niet om een vochtinbrengende of beschermende balsem aan te brengen (verkrijgbaar bij je dierenarts).
Thermische schok
Dieren hebben last van temperatuurschommelingen en zijn daar gevoeliger voor dan wij mensen. Om te voorkomen dat je huisdier wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, kun je dus het beste buiten wandelen op de warmste momenten van de dag: ’s ochtends en ’s avonds.
Het is ook belangrijk om op temperatuurveranderingen te letten. Ze mogen niet te plotseling zijn. Het is bijvoorbeeld aan te raden om de airconditioning zo min mogelijk aan te zetten in de auto of binnenshuis. Of zet hem een paar minuten uit voordat je naar buiten gaat, zodat het verschil niet te groot is.
Uitdroging
Geef zoveel water als je wilt! In de zomer moet je je huisdier aanmoedigen om te drinken. Zorg daarom voor voldoende waterbakjes. Het water moet altijd vers zijn: aarzel niet om het regelmatig te verversen. Voor katten is het aan te raden om een waterfontein te hebben, omdat ze meer geïnteresseerd zijn in bewegend water. Maar let op: het water moet vers zijn, d.w.z. schoon! Het moet lauw zijn, niet te koud, want dat kan diarree veroorzaken.
Tot slot raden we aan om de hoeveelheid brij in de voeding van je hond te verhogen, omdat dit meer water bevat dan brokken.
Zonnesteek
Een veelgehoord advies is om je hond niet in de passagiersruimte van je auto achter te laten, omdat het kwik in de zomer exponentieel stijgt. Zelfs als de ramen openstaan en het voertuig in de schaduw staat, zal dit niet genoeg zijn om de cabine goed te koelen. Aarzel ook niet om je hond in bad te doen (als hij zich daar prettig bij voelt!) of zijn poten en neus nat te maken om hem af te koelen. Je kunt ook een doek natmaken en door zijn vacht halen, vooral als je huisdier niet van baden houdt. Als je huisdier volledig in bad gaat, vergeet dan niet om hem van tevoren geleidelijk nat te maken om hydrocutie te voorkomen. Als hij in zout water baadt, vergeet dan niet om zijn vacht af te spoelen om irritatie te voorkomen.
Ademhalingsmoeilijkheden
Vooral honden zweten en hijgen om af te koelen. Maar als het erg warm is en de lucht nauwelijks ademhaalt, kan dit moeilijker zijn. Vooral honden met bestaande ademhalingsproblemen hebben hier last van. Daarom raden we je aan om fysieke activiteiten met je hond te vermijden: als hij rent, zal je hond meer moeten afkoelen. Hij zal meer hijgen en dit moeilijker vinden bij warm weer.
IJs: een slecht idee
Veel baasjes bieden hun huisdieren in de zomer een ijsje aan. Hoewel dit een goed idee lijkt om het dier koel te houden, wordt de lactose in ijs niet verdragen door onze huisdieren!
Bronnen: France 3 Régions, SPA, RTL, RTBF, Wamiz