Wat is coryza?

Coryza is een van de meest voorkomende ziekten bij niet-gevaccineerde katten. Het wordt ten onrechte “kattengriep” genoemd, maar is in feite een virusziekte die op het eerste gezicht lijkt op een gewone verkoudheid.

De symptomen kunnen snel gecompliceerd worden en de algemene gezondheidstoestand van je kat verslechteren. Het is daarom essentieel om een dierenarts te raadplegen zodra de eerste symptomen zich voordoen.

Verzwakte kittens en katten (ouderen, dragers van een andere ziekte zoals kattenaids – FIV – of leucose – FelV – ) zijn erg vatbaar voor deze ziekte. In het ergste geval kan het leiden tot de dood van je huisdier.

Hoe wordt coryza veroorzaakt en wat zijn de belangrijkste symptomen?

Coryza is complex: twee virussen in het bijzonder kunnen het (tegelijkertijd of onafhankelijk van elkaar) veroorzaken:

  • Feline Herpes Virus (FHV): dit tast de luchtwegen aan, maar kan ook algemene symptomen veroorzaken (koorts, verlies van eetlust). Dit is het gevaarlijkste virus, want het kan dodelijk zijn. Zelfs als een kat genezen is van FHV, blijft hij een “gezonde drager”. Dit betekent dat FHV langzaam in het lichaam blijft en later in het leven van je kat weer kan opduiken (bijvoorbeeld door een andere ziekte of stress).
  • Calicivirus (FCV), dat pijnlijker is en zweren in de mond kan veroorzaken. Je kat of kitten zal waarschijnlijk pijn hebben, kwijlen, moeite hebben met eten en ook koorts hebben.

In het kort zijn de belangrijkste symptomen als volgt:

  • Ogen: rode ogen, afscheiding (die aan de oogleden kan kleven)
  • Ademhaling: niezen, loopneus, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden
  • In de mond: zweren (tong, tandvlees), ontsteking van het tandvlees of slijmvliezen in de mond
  • Meer in het algemeen: koorts, gebrek aan eetlust, vermoeidheid/slecht humeur.

Bij kittens zijn waterige ogen, neusuitvloeiing en niezen de eerste tekenen die je zouden moeten alarmeren.

Deze symptomen zijn echter niet exclusief voor coryza: raadpleeg een dierenarts zodra de symptomen verschijnen om een diagnose te stellen.

Wat moet ik doen als mijn kat symptomen van coryza vertoont?

Het eerste wat je moet doen is een dierenarts bezoeken, die je de nodige behandeling zal geven (antibiotica, ontstekingsremmers, enz.). De ziekte is niet alleen besmettelijk, maar kan ook pijnlijk zijn voor je viervoeter.

Als je kat of kitten water heeft, moet je hem waarschijnlijk een paar dagen met een oogzalf insmeren en zijn ogen en neus dagelijks schoonmaken.

Hoe zit het met preventie?

Vaccinatie wordt aanbevolen, vooral voor binnenkatten, zelfs als ze de ziekte al hebben gehad. Dit helpt voorkomen dat de ziekte weer de kop opsteekt, zoals we eerder zagen!

Risico op complicaties

Als coryza slecht behandeld wordt, kan er een bacteriële superinfectie bovenop het virus komen. Als dit niet wordt behandeld, kunnen de ogen van de kat of het kitten aan elkaar plakken door waterverlies. Er kunnen ook andere complicaties optreden, opnieuw bacterieel, waardoor pus in de neus en ogen ontstaat. Bovendien, als je kat onbehandeld blijft en ademhalingssymptomen ontwikkelt, kunnen deze snel verergeren.

Overdracht tussen katten

Coryza is zeer besmettelijk. Dus als je kat in contact komt met andere katachtigen en in een gemeenschap leeft (thuis, in een pension, in een opvangcentrum, enz.), loopt hij het risico om de ziekte op te lopen. De ziekte verspreidt zich snel en wordt overgedragen door direct lichamelijk contact, maar ook indirect. Niezen en/of afscheiding uit de ogen en neus kunnen in de omgeving van je kat terechtkomen.

Dus als je kat niet alleen woont, moet je hem van andere katten scheiden zodra de symptomen zich voordoen. Je moet ook je handen wassen nadat je hem hebt geaaid en je omkleden nadat je hem de door de dierenarts aanbevolen verzorging hebt gegeven.

Als je kat niet in contact komt met andere katachtigen en toch coryza krijgt, kan het zijn dat je de ziekte (indirect) op hem hebt overgedragen. De ziekteverwekkers kunnen op je kleren en schoenen terechtkomen als je het huis verlaat.

Goed om te weten!

Coryza komt niet alleen voor bij onze kattenvrienden! Het kan ook worden opgelopen door konijnen en kippen.

Bronnen: Onze dierenarts, https://conseils-veto.com/ ; https://www.la-spa.fr/ ; https://www.zoomalia.com/ ; https://www.zooplus.be/ ; https://lemonde.fr