Voor dierenvrienden is het een droom die uitkomt, verschillende soorten die samenleven.

Maar hoe pak je dit nu best aan?

Het is moeilijk te voorspellen hoe het zal gaan tussen jouw hond en de nieuwe kat of je nieuwe kitten en je senior kat! Mensen stellen ons vaak deze vraag bij adopties.

« Kan deze hond overweg met katten? »

«  Kan deze kat overweg met honden?»

Het antwoord op deze vragen hangt af van heel wat factoren. Waren er al ervaringen in het verleden met andere dieren? Hebben ze al samengeleefd met soortgenoten en hoe verliep dat dan precies? En uiteraard hangt het ook af van het ras, de leeftijd en het karakter.

Katten en honden beschouwen zichzelf als individuen.

Zo gedraagt een kat zich bijvoorbeeld anders ten opzichte van een bichon dan tegenover een Mechelse herder!

Een kat heeft de neiging om zijn of haar territorium te verdedigen en is niet altijd even sociaal.

Over het algemeen baseren wij ons op onze ervaring. We kijken of een hond gesocialiseerd werd in zijn vorige thuis. Was hij het gewoon om met een ander dier (andere diersoort) samen te leven? We geven deze informatie mee aan toekomstige adoptanten. We vermelden wanneer hij nooit met katten geleefd heeft. Het blijft wel moeilijk om toekomstige reacties te voorspellen.

Dé cruciale vraag: werd jouw dier gesocialiseerd? 

Ideaal gebeurt dat zowel bij honden als katten vóór de leeftijd van 3 maanden. Zo raken ze aan mekaar gewend tijdens de socialisatieperiode, spelen ze samen en komen met elkaar in contact. Dit zal hen op lange termijn ten goede komen, want ze ontwikkelen een duurzame band met andere diersoorten.

Wanneer ze nooit in contact kwamen met andere dieren, kan samenleven moeilijk zijn.

Laat hun ook de tijd om getemd te worden

Honden, en zeker jonge honden, kunnen nogal enthousiast reageren!  Het speelse en energieke gedrag van de hond kan voor jouw kat storend overkomen. Tijdens de eerste kennismakingsmomenten raden we aan om je hond aan de leiband te houden. Zo geef je ook de kans aan je kat om even te ontsnappen als die daar nood aan heeft.  

Uiteraard zal jouw kat bang zijn als ze nooit contact heeft gehad met honden. Ze zal grommen en krabben. Daarna zal ze zich verstoppen en af en toe tevoorschijn komen om de nieuweling te observeren.

Je moet altijd over de gehoorzaamheid van je hond waken. Laat hem niet zomaar los, tenzij je zeker bent dat hij je kat niet zal aanvallen of achtervolgen. Beloon hem als hij stopt met de kat lastig te vallen. En vergeet zeker niet je kat de nodige aandacht te geven zodat ze zich niet in de steek gelaten voelt.

Kort samengevat moet je voor een geslaagde combinatie van kat en hond rekening houden met henzelf, doseren, tijd maken en aparte ruimtes voor beide voorzien.

In het ergste geval kunnen ze, wanneer ze nooit vrienden worden, gewoon onverschillig zijn voor elkaar!

Onze tips voor een geslaagde eerste ontmoeting

  • Ruimtes waar ze zich kunnen terugtrekken

We vermeldden het hier al, een kat is een territoriaal dier. Ze hebben voldoende ruimte nodig waar ze kunnen naartoe vluchten wanneer ze alleen willen zijn.  Meestal zijn die ruimtes ook wat hoger gelegen omdat honden er dan niet bij kunnen. Het gaat om een boekenrek, een krabpaal, bovenop de kast, …
Sluit daarom ook de deuren in je huis niet zodat de kat zich vrij kan bewegen naar de plaatsen waar ze mag komen.

  • Krabpalen

Een kat heeft de gewoonte om te gaan krabben om haar territorium af te bakenen. Het is daarom goed om meerdere krabpalen in huis te hebben! Zo heeft je kat een uitlaatklep.

  • Kattenbrokken op hoogte plaatsen

Om te vermijden dat je hond de brokken of het vlees van je kat opeet, plaats je de etensbak van je kat best op een hoogte tijdens de maaltijd.

  • Zorg dat de kattenbak afgeschermd wordt 

Wanneer men zegt dat honden alles opeten wat ze vinden, gaat het niet enkel over voeding … Het gebeurt dat honden de « haarballen » van katten vinden en opeten! Vreselijk! Om dit te vermijden, zijn er oplossingen: een veiligheidsbarrière zetten bij de toegang tot de kamer waar de kattenbak staat.

Feromonen diffuser

Feromonen diffusers werken echt! Deze diffusers verspreiden kalmerende geuren voor je kat. Hierdoor weet de kat dat hij thuis is en dat alles goed gaat.

Hou altijd in je achterhoofd dat honden en katten uniek zijn. Ze hebben tijd nodig om zich aan te passen.  Wees dus geduldig!