Update van 14/11/2024
Paul Watson’s vijfde verzoek om vrijlating is afgewezen.
Op woensdag 13 november weigerde de rechtbank in Nuuk opnieuw om de oceaanverdediger vrij te laten. Paul Watson zal daarom tot 4 december 2024 in hechtenis worden gehouden “om zijn aanwezigheid in het uitleveringsproces te waarborgen”, aldus de politie in een persbericht. Paul Watson is tegen deze beslissing in beroep gegaan bij de rechtbank van Nuuk.
De openbare aanklager die verantwoordelijk is voor de zaak, Mariam Khalil, zei dat als Denemarken het uitleveringsverzoek niet zou inwilligen, “er niet langer gronden voor detentie zouden zijn en [Paul Watson] zo snel mogelijk zou worden vrijgelaten”.
Het Deense ministerie van Justitie, dat onlangs de adviezen van de Groenlandse politie en het directoraat-generaal Openbaar Ministerie over het uitleveringsverzoek heeft ontvangen, heeft niet aangegeven wanneer het een besluit zal nemen.
Dit is een nieuwe status quo, aangezien de walvisverdediger al meer dan 100 dagen in hechtenis zit en zijn aanvraag voor de Franse nationaliteit nog niet is geaccepteerd. De volgende hoorzitting vindt plaats op 2 december, zijn verjaardag.
Achtergrond:
Paul Watson werd op 21 juli gearresteerd na een rode kennisgeving van Interpol. Japan beschuldigde hem ervan een van zijn walvisvaarders en de zeelieden aan boord te hebben aangevallen. Hoewel video’s bewijzen dat Paul Watson geen geweld heeft gebruikt, heeft de Deense rechter tot nu toe geweigerd deze video’s in te zien.
Sinds hij afgelopen juli werd vastgehouden, zijn vijf van zijn verzoeken om vrijlating afgewezen. Denemarken weigert momenteel om hem vrij te laten of een uitspraak te doen over zijn uitlevering aan Japan. Als het besluit wordt gehandhaafd, kan de walvisverdediger tot 14 jaar gevangenisstraf tegemoet zien, waar hij zijn dagen zou kunnen slijten.
Uit angst voor dit uitleveringsbesluit heeft Paul Watson politiek asiel aangevraagd in Frankrijk, ook al woont hij in Frankrijk als hij niet op zee is en is hij daar getrouwd.
“Door een intieme keuze is Frankrijk mijn thuishaven geworden”.
Dit politieke asiel is zijn laatste hoop om uitlevering aan Japan te voorkomen, zelfs als Denemarken hem veroordeelt.
“Als mijn reis niet tot een tragisch einde komt, hoop ik hem als Frans staatsburger te kunnen voortzetten, ons voortdurend te wijzen op de urgentie van de ecologische problemen van onze tijd en te werken aan het herstel van de band met deze oceaan waar we allemaal vandaan komen en waarvan we allemaal afhankelijk zijn.”
De meeste steunbetuigingen aan Paul Watson kwamen uit Frankrijk, en Emmanuel Macron riep op tot zijn vrijlating aan het begin van zijn detentie.
De advocaat van Paul Watson, François Zimeray, is van mening dat het toekennen van de Franse nationaliteit aan zijn cliënt “een sterk signaal” zou afgeven dat “het signaal dat de Franse autoriteiten aan de Denen proberen af te geven alleen maar kan versterken”.
Als Frankrijk ermee instemt om Paul Watson de Franse nationaliteit te geven, heeft het land inspraak en politiek en juridisch gewicht in de uitleveringsonderhandelingen. Deze asielaanvraag is echter op problemen gestuit: de aanvrager moet zich normaal gesproken op Frans grondgebied bevinden om politiek asiel aan te vragen.
De Franse minister voor Ecologische Transitie, Agnès Pannier-Runacher, zei dat Frankrijk Denemarken zou oproepen om Paul Watson vrij te laten.
Frankrijk heeft een grote verantwoordelijkheid en een rol te spelen in het redden van de man die duizenden walvissen heeft gered. Door in te stemmen met de naturalisatie van Paul Watson positioneert Frankrijk zich als een belangrijke speler in de verdediging van de oceanen.
Het Veeweyde-team