Wat is coryza?
Coryza is een van de meest voorkomende ziekten bij niet-gevaccineerde katten. Ten onrechte “kattengriep” genoemd, is het in feite een virale ziekte die op het eerste gezicht lijkt op een gewone verkoudheid.
De symptomen kunnen snel ingewikkeld worden en de algemene gezondheid van uw kat verslechteren. Het is daarom absoluut noodzakelijk om bij het eerste teken van symptomen een dierenarts te raadplegen.
Kittens en verzwakte katten (ouderen, dragers van een andere ziekte zoals kattenaids – FIV – of leucose – FelV – ) zijn zeer vatbaar voor deze ziekte. In het ergste geval kan het leiden tot de dood van uw huisdier.
Hoe wordt coryza veroorzaakt en wat zijn de belangrijkste symptomen?
Coryza is complex: met name twee virussen kunnen het veroorzaken (tegelijkertijd of onafhankelijk van elkaar):
-> Feline Herpes Virus (FHV): dit tast de luchtwegen aan, maar kan ook algemene symptomen veroorzaken (koorts, verlies van eetlust). Dit is het gevaarlijkste virus, want het kan dodelijk zijn. Zelfs als de kat van FHV is genezen, blijft hij een “gezonde drager”. Dit betekent dat FHV langzaam in het lichaam aanwezig blijft en later in het leven van uw kat opnieuw kan opduiken (bijvoorbeeld door een andere ziekte of stress).
-> Calicivirus (FCV), dat pijnlijker is en mondzweren kan veroorzaken. Uw kat of kitten kan pijn, kwijlen en voedingsproblemen ondervinden, en koorts hebben.
In het kort zijn de belangrijkste symptomen
-> In de ogen: rode ogen, afscheiding (die aan de oogleden kan kleven)
-> Ademhaling: niezen, afscheiding (neus), hoesten, moeite met ademhalen
-> In de mond: zweren (tong, tandvlees), ontsteking van het tandvlees of de slijmvliezen van de mond
-> Meer in het algemeen: koorts, gebrek aan eetlust, vermoeidheid/slechte stemming
Bij kittens zijn waterige ogen, een loopneus en niezen de eerste tekenen die u zouden moeten alarmeren.
Deze symptomen zijn echter niet exclusief voor coryza: raadpleeg een dierenarts zodra de symptomen optreden om een diagnose te stellen.
Wat moet ik doen als mijn kat symptomen van coryza vertoont?
Het eerste wat u moet doen is naar een dierenarts gaan, die u de nodige verzorging zal bieden (antibiotica, ontstekingsremmers, enz.). De ziekte is niet alleen besmettelijk, maar kan ook pijnlijk zijn voor uw viervoeter.
Als uw kat of kitten waterig is, zult u zeker enkele dagen een zalf op zijn ogen moeten smeren, naast het dagelijks schoonmaken van zijn ogen en neus.
Hoe zit het met preventie?
Vaccinatie wordt aanbevolen, vooral voor binnenkatten, zelfs als ze de ziekte al hebben gehad. Dit voorkomt dat de ziekte opnieuw de kop opsteekt, zoals we al eerder hebben gezien!
Risico op complicaties
Als coryza niet goed wordt behandeld, kan naast het virus ook een bacteriële superinfectie optreden. Als dit niet wordt behandeld, kunnen de ogen van de kat of het kitten dichtgeplakt raken door waterige ogen. Andere complicaties, opnieuw bacterieel, kunnen optreden, waaronder pus in de neus en ogen. Als uw kat onbehandeld blijft en ademhalingssymptomen heeft, kunnen deze bovendien snel verergeren.
Overdracht tussen katten
Coryza is zeer besmettelijk. Dus als uw kat in contact komt met andere katachtigen en in een gemeenschap leeft (thuis, in een pension, in een asiel…), kan hij het oplopen. De ziekte verspreidt zich snel en wordt overgedragen door direct lichamelijk contact, maar ook indirect. Niezen en/of oog- en neusuitvloeiing kunnen immers in de omgeving van uw kat terechtkomen.
Als uw kat niet alleen woont, moet u hem daarom van anderen scheiden zodra de symptomen zich voordoen. U moet ook uw handen wassen na het aaien van uw kat, en zich omkleden nadat u uw kat de door de dierenarts geadviseerde verzorging heeft gegeven.
Als uw kat niet in contact komt met andere katten en toch coryza krijgt, kunt u de ziekte (indirect) op uw kat hebben overgedragen. De ziekteverwekkers kunnen namelijk op uw kleding en schoenen terechtkomen als u uw huis verlaat.
Goed om te weten!
Coryza treft niet alleen onze kattenvrienden! Het kan ook worden opgelopen door konijnen en kippen.
Bronnen: Onze dierenarts, https://conseils-veto.com/ ; https://www.la-spa.fr/ ; https://www.zoomalia.com/ ; https://www.zooplus.be/ ; https://lemonde.fr